Bardzo kruche, soczyste i pikantne. Tak w skrócie można opisać bitki duszone w cebuli i suszonych pomidorach, które świetnie sprawdzą się w roli obiadowego dania głównego.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1kg szynki
6-7 cebul
½ słoiczka (około 150g) suszonych pomidorów w oliwie
kilka gałązek rozmarynu
½ litra bulionu warzywnego
sól, zioła prowansalskie, czarny pieprz, ostra papryka
Bitki duszone w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myjemy, oczyszczamy z bonek i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry o grubości 1cm.
2.Doprawiamy z jednej strony solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostra papryką. W garnku na dość dużym ogniu podgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Układamy kawałki szynki przyprawami do dołu i doprawiamy analogicznie druga stronę mięsa. Smażymy krótko z obu stron tak aby zamknąć „mięso”, a następnie zdejmujemy z patelni na talerz.
3.Na tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa nakładamy poszatkowane w piórka cebule. Szklimy.
4.Ponownie wkładamy mięso. Dolewamy ½ litra bulionu oraz wrzucamy kilka gałązek rozmarynu. Zmniejszamy moc i dusimy pod przykryciem 1h.
5.Dodajemy suszone pomidory i dusimy jeszcze około 30 minut. Mięso powinno być mięciutkie i kruche a cebula powinna się rozpaść.
Serwujemy z kaszą i buraczkami.
Komentarze