kolejna wersja mojego ukochanego boczusia i chyba jak do tej pory najbardziej mi smakuje
Składniki:
Ładny kawałek boczku bez skóry
peklosól w ilości 3 stołowe płaskie łyżki na 1 l wody
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny w ziarnkach, czosnek 1 duży ząbek
siatka wędliniarska
Boczek parzony pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty boczek włożyć do naczynia i zalać roztworem peklosoli, dodać przyprawy i pod przykryciem przechowywać w lodówce przez 3 dni.
2.Upeklowane mięso zwinąć, włożyć do siatki i przełożyć do garnka, zalać roztworem z peklowania i uzupełnić wodą tak aby całe mięso było zakryte. Ustawić najmniejszy płomień tak aby tylko ledwo pyrkało. Parzyć 1 - 1,5 godziny.
3.Wyjąc wędlinę z garnka, przełożyć do brytfanki i piec aż do zrumienienia w temp 180-200 stopni. Nie ma potrzeby polewania czymkolwiek, bo mięso puści swoje soki.
4.Gotowe wyjąć z piekarnika, położyć na nim deseczkę i obciążyć aż do ostygnięcia. Z zimnej rolady zdjąć siatkę delikatnie aby nie zerwać skórki i smacznego :D
Komentarze