Biszkopt:
6 jajek
30 dkg cukru
30 dkg mąki pszennej
6 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Składniki na masę serową:
2 opakowania galaretki cytrynowej
500 ml śmietany 30%
½ kg sera białego zmielonego
2 opakowania śnieżki
1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
2.Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody, śmietanę ubić ze śnieżkami, dodać ser. Gdy galaretka ostygnie wymieszać z przygotowaną masą. Odstawić do lekkiego stężenia, gdy pianka zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą częścią biszkopta.
3.Wierzch posmarować dżemem brzoskwiniowym i posypać wiórkami(na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, wiórki i chwilę podsmażać).
Porady
Jeżeli ktoś lubi bardzo soczysty i wilgotny biszkopt można dolny płat biszkopta nasączyć.
Komentarze