Błyskawiczne kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

Bardzo szybkie w przygotowaniu małe co nieco dla niespodziewanych gości. Dosłownie kilka minut i cieszymy się ich smakiem. Możemy zrobić z nich różne kształty jak i połączyć ze sobą np.. słodkim kremem orzechowym.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    110 g masła lub margaryny
    120 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kruche ciasteczka

Błyskawiczne kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i wbijamy jajka. Na końcu dosypujemy cukier. Całość dość szybko zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Gotowa masę rozwałkowujemy na duży placek o grubości około 0,5 mm. Wycinamy dowolne kształty, u mnie były to serca. Wierzch ciastek możemy rozwałkować dekoracyjnym wałkiem. Gotowe ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170-180*C przez 8-9 minut. Po upieczeniu możemy je połączyć dowolnym kremem np.. kajmakiem lub orzechowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować