Brokuły w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły należy dokładnie umyć, podzielić na różyczki i przez 4 minuty gotować na parze.
Mąkę mieszamy z solą ziołową, chili, pieprzem, papryką i sodą oczyszczoną, dolewamy piwo i mieszamy. Ciasto powinno być ciut gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji możemy dodać więcej mąki lub piwa.
2.W garnku podgrzewamy olej i jak jest już bardzo gorący, to zamaczamy w cieście po kilka różyczek i wrzucamy na garnka z olejem, tak, żeby całe się zanurzyły. Uważamy, żeby nie wrzucać zbyt wiele na raz, żeby temperatura oleju nie spadła za bardzo. W innym wypadku, ciasto będzie chłonąć dużo tłuszczu. Jak tylko ciasto się zarumieni, wyjmujemy brokuły z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Komentarze