1/3 szklanki octu
1/3 szklanki rodzynek
500 g brukselki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz
80 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki
Brukselka pieczona z boczkiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
2.Podgrzać ocet w małym rondlu na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać rodzynki i odstawić na 15 minut, odcedzić.
3.Przygotować brukselkę - odciąć końcówkę ( głąbik), usunąć zewnętrzne listki o ile to konieczne, przekroić na połówki.
4.Na odpowiedniej wielkości blachę, wrzucić brukselka, polać oliwą, posolić popieprzyć. Wymieszać, ułożyć brukselki przecięciem do dołu. Piec, aż zmiękną i zrobią się lekko złote, przez 25 do 30 minut. w tym czasie można raz brukselki przewrócić.
5.W międzyczasie obsmażyć boczek na patelni na średnim ogniu, aż stanie się lekko chrupki - 6 do 8 minut. Przenieść na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz.
6.Na patelni zostawić 1 - 2 łyżki wytopionego tłuszczu.
Na patelnię dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu do miękkości -5 do 6 minut. Dodać brukselkę, rodzynki, i boczek - wymieszać. Podawać ciepłe. Smacznego!
Komentarze