Na ciasto:
125 g masła lub margaryny
120 g cukru
skórka starta z dwóch cytryn
3 jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
1 puszka brzoskwiń
250 g śmietany 30%
300 g sera białego
150 g kwaśniej śmietany
100 g cukru
cukier waniliowy
4 łyżki soku z pomarańczy
10 łyżeczek żelatyny
1 śmietan-fix
dodatkowo:
1 puszka gotowej masy makowej
1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
Brzoskwiniowy sero-makowiec na cytrynowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. Kolejno dodawać jajka.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do całości, dokładnie miksując.
3.Tortownicę o średnicy 28 cm posmarować masłem, oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto. Piec ok 20 min. w 175 *C.
4.Brzoskwinie osączyć na sitku. Odlać z nich 250 ml soku. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Ser biały utrzeć z kwaśną śmietaną, cukrem i sokiem pomarańczowym na gładką masę. Dwie łyżki masy wymieszać z gotową masą makową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, połączyć z kremem. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę, pozostawiając dwie połówki w całości. Pokrojone brzoskwinie dodać do masy oraz ubitą śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.
5.Na cytrynowe ciasto wyłożyć połowę masy serowej. Na niej ułożyć masę makową.
6.Następnie wyłożyć pozostała masę serową. Włożyć do lodówki i chłodzić ok 1 godziny.
7.Odlany sok z brzoskwiń zagrzać i wsypać galaretkę. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto przyozdobić cząstkami brzoskwiń. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Ponownie wstawić do lodówki na ok 30 min.
8.Smacznego!
Porady
Masę makową można zrobić samemu, ja nie miałam zbyt wiele czasu i dlatego użyłam gotowej ale była bardzo smaczna.
Komentarze