Lekkie ciasta, które mają dużo warstw budyniu i bitej śmietany zawsze znikają u nas w mgnieniu oka. To miało takie wzięcie, że dobrali się do niego zanim zdążyło stężeć.
2 godz.
Składniki:
*foremka 25x34 cm
Składniki:
na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem budyniowy:
2 opakowania budyniu waniliowego
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 opakowanie żółtej galaretki
kostka masła
na krem śmietanowy:
600 ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
dodatkowo:
2 duże paczki kakaowych herbatników
1/2 szklanki mleka
łyżka gorzkiego kakao
Ciasto budyniowa składanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po trochę cukru a następnie po żółtku. Ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2.Budyń rozpuścić z cukrem w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić i utrzeć z masłem.
3.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować ze śmietanką. Na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć herbatnikami namoczonymi w mleku. Na nich rozłożyć 1/3 bitej śmietany i kolejną warstwę herbatników. Przekładać warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać gorzkim kakao.
Komentarze