Bułeczki z nadzieniem z cebulki i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.grzejemy delikatnie mleko. Do miski dodajemy cukier, sól, kruszymy drożdże i dolewamy olej i ciepłe mleko, mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. ciasto powinno odklejać się od ścianek miski. Ma mieć gładką fakturę i myć miękkie i sprężyste, w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia. Dla urozmaicenia można dodać do ciasta ulubione zioła.
2.boczek kroimy w drobną kosteczkę, siekamy cebulkę wszystko podsmażamy na łyżce oleju dodajemy koncentrat i przyprawy. Smażymy do czasu gdy cebula się zeszkli a boczek zrumieni.
3.bierzemy nasze ciasto i odrywamy kulki wielkości mandarynki, lepimy z nich placuszek i umieszczamy na nim łyżkę farszu. Zalepiamy placuszki formując z nich kulki. Ulepione bułeczki umieszczamy w natłuszczonej formie. pieczemy je ok 35-40 min w 180 stopniach do zrumienienia bułeczki od blachy. Smacznego!
Porady
farsz można urozmaicić dodając pieczarki, grzyby leśne, kapustę kiszoną czy kiełbaskę. Z tego przepisu można zrobić także deser, zastępując farsz dżemem, owocami, twarogiem czy nutellą
Komentarze