Bułeczki ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw należy zrobić rozczyn (z drożdży, cukru, małą ilością mąki i odrobiną letniego mleka, odebranymi z przepisu). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Uformować kulę, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 70 minut.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części i uformować z nich kule. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie . Przykryć lniana lub bawełniana ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Bułeczki przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżka mleka.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut do rumianego koloru.
Porady
Można tez po posmarowaniu jajkiem posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Polecam spróbować choć jedna na ciepło z rozpływającym się masełkiem.
Komentarze