Bułeczki cynamonowe na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy pokruszone drożdże.
Żółtka ubijamy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy : kurkumę , rozczyn,ubite żółtka, cukier waniliowy i olej.
Wszystko dokładnie wyrabiamy do momentu jak ciasto swobodnie zacznie odchodzić od ręki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części i wałkujemy na cienkie prostokąty ok. 25 X 37 cm. Blaty smarujemy roztrzepanym białkiem , posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
Ciasto składamy do środka na trzy razy. Powstanie długi cienki prostakąt , który kroimy na paski szerokości ok.4 cm.
Każdy pasek jeszcze rozwałkowujemy cieniej.
Długie patyczki do szaszłyków smarujemy rozmąconym białkiem i zawijamy wokół niego cienki pasek ciasta. Dociskamy ciasto i sklejamy białkiem, odkładamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Wyrośnięte ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Możemy posmarować je lekko białkiem , pieczemy ok.20-30 minut.
Na lukier rozcieramy cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny.
Bułeczki polewamy lukrem gdy lekko ostygną.
Komentarze