Bułeczki cynamonowe na patyku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taka bułeczka wspaniale smakuje , szczególnie dzieciom.

  • 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna 500 g
    drożdże 50 g
    mleko 2 % 160 ml
    żółtka 2 sztuki
    cukier 50 g
    olej rzepakowy 55 ml
    cukier waniliowy 1 łyżeczka
    kurkuma 1/2 łyżeczki

    nadzienie
    cukier drobny 3 łyżeczki
    cynamon Prymat 1 łyżeczka
    białko do smarowania
    lukier
    cukier puder 3 czubate łyżeczki
    woda gorąca 1-1,5 łyżeczki
    sok z cytryny kilka kropli

Bułeczki cynamonowe na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.
    Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy pokruszone drożdże.
    Żółtka ubijamy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy : kurkumę , rozczyn,ubite żółtka, cukier waniliowy i olej.
    Wszystko dokładnie wyrabiamy do momentu jak ciasto swobodnie zacznie odchodzić od ręki.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części i wałkujemy na cienkie prostokąty ok. 25 X 37 cm. Blaty smarujemy roztrzepanym białkiem , posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
    Ciasto składamy do środka na trzy razy. Powstanie długi cienki prostakąt , który kroimy na paski szerokości ok.4 cm.
    Każdy pasek jeszcze rozwałkowujemy cieniej.
    Długie patyczki do szaszłyków smarujemy rozmąconym białkiem i zawijamy wokół niego cienki pasek ciasta. Dociskamy ciasto i sklejamy białkiem, odkładamy do wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
    Wyrośnięte ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Możemy posmarować je lekko białkiem , pieczemy ok.20-30 minut.
    Na lukier rozcieramy cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny.
    Bułeczki polewamy lukrem gdy lekko ostygną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy