Bułeczki drożdżowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Drożdże rozcieramy z dwiema łyżkami cukru dodajemy ciepłe mleko ( nie gorące) i mąkę tak aby powstała konsystencja jak gęsta śmietana. Przykrywamy ściereczką miskę i odkładamy na około 1 godzinę. Po godzinie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, olej , mąkę i ugniatamy ciasto ( nie może być twarde ani zbyt rzadkie ) na koniec dodajemy ubite białka. Znów przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1 godzinę. Odkrawamy kawałek ciasta, na środek dajemy łyżeczkę nadzienia i sklejamy, formujemy bułeczkę i kładziemy na blaszkę wysmarowaną olejem , lub wyłożoną papierem. Tak po kolei robimy bułeczki. Gdy trochę wyrosną (około 10min) smarujemy roztrzepanym jajkiem i jeśli chcemy można posypać kruszonką.
Pieczemy 20 - 25 min w 160s. (bułeczki pod spodem powinny mieć brązowy kolor po upieczeniu co oznacza że są dobrze upieczone)
Porady
Bułeczki można robić z każdymi owocami np. śliwki czy jagody
Komentarze