Bułeczki drożdżowe z Jabłkiem

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.

przydatne na spacerek lub wycieczkę z dziećmi

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    drożdże 42g
    ½ kg mąki
    1 szkl. Mleka ciepłego
    cukier waniliowy
    ¾ szkl. Cukru
    ¼ szkl. Oleju
    2 jajka
    Nadzienie:
    3 jabłka
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki drożdżowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z dwiema łyżkami cukru dodajemy ciepłe mleko ( nie gorące) i mąkę tak aby powstała konsystencja jak gęsta śmietana. Przykrywamy ściereczką miskę i odkładamy na około 1 godzinę. Po godzinie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, olej , mąkę i ugniatamy ciasto ( nie może być twarde ani zbyt rzadkie ) na koniec dodajemy ubite białka. Znów przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1 godzinę. Odkrawamy kawałek ciasta, na środek dajemy łyżeczkę nadzienia i sklejamy, formujemy bułeczkę i kładziemy na blaszkę wysmarowaną olejem , lub wyłożoną papierem. Tak po kolei robimy bułeczki. Gdy trochę wyrosną (około 10min) smarujemy roztrzepanym jajkiem i jeśli chcemy można posypać kruszonką.
    Pieczemy 20 - 25 min w 160s. (bułeczki pod spodem powinny mieć brązowy kolor po upieczeniu co oznacza że są dobrze upieczone)

Porady

Bułeczki można robić z każdymi owocami np. śliwki czy jagody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować