Bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną i ziemniakami

4.42 (203 ocen)

  • 3 godz.

Posmarowane pachnącym masłem smakują wybornie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki + do podsypania
    10 dag drożdży świeżych
    2 szkl. mleka
    4 jajka + 1 jajko do smarowania
    1/3 szkl. oleju rzepakowego
    1 łyżka cukru
    pół łyżeczki soli

    farsz:
    woreczek kaszy gryczanej
    ok. 12 średniej wielkości ziemniaków
    2 cebule
    łyżeczka majeranku
    sól
    świeżo zmielony pieprz czarny
    olej do podsmażenia
Wystaw ocenę:

4.42 (203 ocen)

Bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed zlepianiem 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ruszyły. Jajka roztrzepujemy, mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, drożdże, mleko i olej - wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywamy lnianą ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Placek dzielimy na małe kwadraty i na środku każdego z nich nakładamy łyżkę farszu. Zlepiamy brzegi ciasta i dłońmi formujemy bułeczki. Smarujemy rozmąconym jajkiem (część posypałam suszonym lubczykiem) i pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni.
  • 2. Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wytłuc. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju na złoty kolor. Kaszę, ziemniaki, cebulę, majeranek, sól i pieprz dokładnie wymieszać.

Porady

Możemy posypać ulubionymi ziołami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kasza gryczana Ziemniaki Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować