Bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ruszyły. Jajka roztrzepujemy, mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, drożdże, mleko i olej - wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywamy lnianą ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Placek dzielimy na małe kwadraty i na środku każdego z nich nakładamy łyżkę farszu. Zlepiamy brzegi ciasta i dłońmi formujemy bułeczki. Smarujemy rozmąconym jajkiem (część posypałam suszonym lubczykiem) i pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni.
2.Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wytłuc. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju na złoty kolor. Kaszę, ziemniaki, cebulę, majeranek, sól i pieprz dokładnie wymieszać.
Komentarze