Bułeczki maliniaki z białą czekoladą

0 (0 ocen)

Przepis zaczerpnięty z blogu Moje Wypieki. Pyszne, delikatne i puszyste bułeczki z czekoladowym nadzieniem i malinami. Niebo w gębie! Polecam.

Składniki:

  • Ciasto:
    500g. mąki pszennej
    12g. suchych drożdży
    200ml. mleka ciepłego
    2 duże jajka
    3 łyżki cukru
    50ml. jogurtu naturalnego/kefiru
    60g. rozpuszczonej masła
    szczypta soli

    Nadzienie:
    200g. serka mascarpone
    60g. rozpuszczonej białej czekolady
    1 jajko

    Dodatkowo:
    300g. malin
    cukier puder do posypania
    1 roztrzepane jajka do wysmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Bułeczki maliniaki z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczka. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na 10-12 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. W wyrośniętych bułeczkach zrobić pośrodku dołki. Tam umieścić po 2-3 łyżki nadzienia i posypać je malinami.
  • 3. Tak przygotowane bułki piec w 190st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Drożdże Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować