Bułeczki serowo-czosnkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

coś dla wielbicieli zapiekanek, aromatycznych ziół i ciągnącego się sera.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 bułki ziarniste, najlepiej kilkudniowe
    pół kostki miękkiego masła
    główka czosnku
    4 łyżki świeżych ziół u mnie (pietruszka, oregano, tymianek, rozmaryn)
    sól morska
    pieprz kolorowy
    30 dag startego sera, u mnie mozzarella, cheddar i camembert

Bułeczki serowo-czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Bułki nacinamy ostrym nożem do 3/4 głębokości, tworząc kratkę.
  • 2. Masło ucieramy, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Smarujemy najdokładniej jak możemy nacięcia w bułkach. Następnie nakładamy mieszankę serów.
  • 3. Bułki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 20 minut, aż sery apetycznie się stopią, a bułki się ładnie zarumienią. Podajemy natychmiast po upieczeniu.

Porady

W taki sam sposób możemy zapiec okrągły bochenek chleba.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy