Bułki "gąsieniczki" z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wmieszać drożdże (jeżeli używacie świeżych, to trzeba wcześniej rozpuścić je w odrobinie mleka). Dodać mleko i olej. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Trochę się lepiło, podsypałam ją odrobinką mąki. Uformować kulę (umieścić w misce), przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5h).
2.Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków (każda mniej więcej o wadze 70g każdy). I rozwałkować na prostokątne placki.
Na każdym placku położyć parówkę (obraną z folii). Dokładnie zlepić brzegi, jak pieroga, parówkę wcisnąć w ciasto.
3.Ponacinać "pieroga" w poprzek na 8 części (ja miałam b. długie parówki, więc ponacinałam je bardziej), zostawiając końce nietknięte.
Dolny brzeg wykręcamy w lewo, następny - w prawo itd.
Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka.
W rezultacie powstaje „gąsieniczka“.
4.Odłożyć bułeczki w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
5.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem i posypać serem.
Komentarze