Przepyszne i bardzo puszyste bułeczki. Idealne w plener i łatwe do podzielenia.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Składniki:
450 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
3 jajka
150 g margaryny roztopionej i ostudzonej
100 ml ciepłego mleka
50 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka soli
DODATKOWO
jajko do smarowania
dżem z czarnej porzeczki
Bułki do odrywania z dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i połową ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstawić pod przykryciem na 15 min do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wymieszać z misce wraz z rozczynem i wyrabiać ciasto ok 10 min. Jak będzie bardzo rzadkie, można posypać trochę mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i ponownie odstawić na minimum godzinę.
2.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na równe części (u mnie 8)Ciasto najlepiej się dzieli poprzez zrobienie wałka i wtedy można nożem równo pociąć. Okrągłą formę (26cm) nasmarować margaryną a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta formować w placek i na środek każdego nakładać łyżeczką dżem. Porządnie zlepiać, uformować w ręku kulkę (jak pączka) i układać w formie zlepieniem do dołu. Uformowane bułki odstawić na ponowne 15 min.
3.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec ok 30-40 min.
Komentarze