Burger libański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Za'atar: W moździerzu rozgniatamy sezam z solą, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę, i odstawiamy w chłodnie miejsce.
2.Tahini: W moździerzu dokładnie rozgniatamy ziarna sezamu z solą i czosnkiem. Dodajemy oliwę i sok z cytryny, odstawiamy.
3.Hummus: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
4.Kotlety: Mięso mieszamy z przyprawą Ras el hanout i dokładnie wyrabiamy. Formujemy dwa kotlety, przykrywamy folia i odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki.
5.Burgery: Kotlety pieczemy na grillu po 3,5 minuty z każdej strony – w środku powinny być soczyste i lekko różowe. W tym samym czasie podpiekamy bułki i plastry bakłażana.
Dolną część bułki smarujemy za’aterm, układamy plastry pomidora, kotlet, humus, plaster bakłażana posmarowany za’atarem. Przykrywamy górą bułki i natychmiast podajemy.
Komentarze