Pyszna wersja domowych fishburgerów z domowym sosem majonezowym, który wspaniale podkreśla smak ryby.
Składniki:
4 bułki do burgerów
4 filety ryby, np, tilapia
jajko, mąka i bułka tarta do panierki
sól, pieprz
przyprawa do ryb w młynku
4 liście sałaty
4 plastry żółtego sera
Sos:
2 dymki lub średnia cebulka
1-2 ogórki konserwowe
2 łyżki siekanego koperku
pół słoiczka majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz
1.Sos: Cebulkę i ogórki bardzo drobno pokroić, dodać posiekany koperek, doprawić. Całość wymieszać z majonezem i odstawić przynajmniej na 2 godziny aby składniki się przegryzły.
2.Ryby rozmrażamy, usuwamy ości. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Panierujemy i smażymy.
3.Bułki kroimy na pół, rumienimy na suchej patelni. Układamy kolejno na bułce: liść sałaty, sos, gorącą rybę, ser żółty, przykrywamy wierzchem bułki.
Porady
Ważne aby ryba w bułce była gorąca aby ser topił się pod wpływem jej ciepła. Wtedy burger będzie o wiele smaczniejszy.
Komentarze