Polecam na obiad makaron cannelloni nadziewany grzybami leśnymi zapiekany w sosie serowo-śmietankowo ziołowym- bardzo , bardzo smacznie i pozywnie-polecam
50 min
Składniki:
1. 200 g makaronu cannelloni
400 g leśnych grzybów mieszanych( u mnie z zapasów z zamrażarki)
1 jajko
2 cebule
1 łyzka śmietany 18 proc.
10 dag sera zółtego
pieprz
sól
tymianek
2. Sos serowo-śmietankowy:
5-6 łyzek śmietany
3 łyzki sera żółtego statego na tarce
2 ząbki czosnku
sól
pieprz świeżo zmielony
zioła: czosnek granulowany, bazylia , tymianek
natka pietruszki
Cannelloni z grzybami leśnymi z sosem serowo-śmietankowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone grzyby i dusić na wolnym ogniu 30 minut, często mieszając, na koniec dodac jajko i łyzke smietany, doprawic do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
2..W tym czasie przygotować cannelloni. Wrzucić je do dużego garnka, do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Gotowac 3-4 minuty. Odsączyć, przelać zimną wodą.
3. Każdy rulonik nadziewać grzybami. Układać obok siebie w formie do zapiekania, wysmarowanej wcześniej tłuszczem.
Ser żółty pokroić w paski o szer. 1 cm. i układac na makaronie skośnie tak by całośc makaronu zakryć serem.
4. Sos śmietankowo-serowy z ziołami:
Do śmietany dodac starty ser zółty ,przeciśniety przez praske czosnek oraz po szczypcie ziół, przyprawic , wymieszac,
5. Cannelloni polać sosem, posypać resztą sera. Zapiekać przez ok. 15 minut. Przed podaniem posypac natka.Smacznego:)
Komentarze