Pyszna zapiekanka podana w nieco inny sposób. Zachwyca smakiem i intryguje formą. Przygotowanie jej jest wbrew pozorom bardzo proste.
60 min
Składniki:
2 opakowania makaronu Cannelloni
1 bakłażan
1 cebula
1 czerwona papryka
500 g mielonego mięsa
2 puszki pomidorów
natka pietruszki
bazylia
sok z cytryny
sól
pieprz
papryka ostra i słodka w proszku
garść pestek z dyni
olej bądź smalec
kilka plastrów wędzonego żółtego sera
Cannelloni z bakłażanem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od pokrojenia bakłażanu w kostkę. Zalewamy go wodą z solą aby uniknąć posmaku goryczki. Zostawiamy na kilkanaście minut.
2.Mięso podsmażamy na oleju lub smalcu. Dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę oraz dokładnie opłukanego bakłażana. Całość mieszamy i łączymy z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
3.Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dodajemy do całości. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny oraz posiekaną bazylią i natką pietruszki.
4.W gęsiarce lub innym wysokim naczyniu żaroodpornym ustawiamy pionowo makaron. Napełniamy go sosem, powinien być dość rzadki, aby makaron "naciągnął" odpowiednią ilość wody. Przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 30 -40 minut i 180 stopni. Po tym czasie układamy na wierzchu plastry sera i zapiekamy jeszcze około 5 minut.
Komentarze