Cannelloni z bakłażanem i mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna zapiekanka podana w nieco inny sposób. Zachwyca smakiem i intryguje formą. Przygotowanie jej jest wbrew pozorom bardzo proste.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 opakowania makaronu Cannelloni
    1 bakłażan
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    500 g mielonego mięsa
    2 puszki pomidorów
    natka pietruszki
    bazylia
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    papryka ostra i słodka w proszku
    garść pestek z dyni
    olej bądź smalec
    kilka plastrów wędzonego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cannelloni z bakłażanem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od pokrojenia bakłażanu w kostkę. Zalewamy go wodą z solą aby uniknąć posmaku goryczki. Zostawiamy na kilkanaście minut.
  • 2. Mięso podsmażamy na oleju lub smalcu. Dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę oraz dokładnie opłukanego bakłażana. Całość mieszamy i łączymy z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dodajemy do całości. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny oraz posiekaną bazylią i natką pietruszki.
  • 4. W gęsiarce lub innym wysokim naczyniu żaroodpornym ustawiamy pionowo makaron. Napełniamy go sosem, powinien być dość rzadki, aby makaron "naciągnął" odpowiednią ilość wody. Przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 30 -40 minut i 180 stopni. Po tym czasie układamy na wierzchu plastry sera i zapiekamy jeszcze około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Mięso Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować