Cannelloni ze szpinakiem i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzaną patelnię wrzuć zamrożony szpinak. Duś pod przykryciem aż odparuje woda (można podlać kilkoma łyżkami wody na początku). Pod koniec przypraw go porządnie pieprzem i solą oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś jeszcze chwilę, co jakiś czas mieszając.
2.Pod sam koniec zmniejsz ogień i delikatnie wmieszaj ricottę. Kiedy połączy się ze szpinakiem, zdejmij patelnię z ognia i odstaw.
3.Pomidory z puszki wrzuć do rondelka z rozgrzanym olejem i duś chwilę, aż odparują nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem.
4.Sos beszamelowy:
Mąkę z masłem zasmażyć na złoto, wlać mleko i mieszając, zagotować. Sos doprawić solą, pieprzem, dodać parmezan.
5.Na dno naczynia żaroodpornego wylać cały sos pomidorowy. Rurki napełniać szpinakiem z ricottą (pomagać sobie małą łyżeczką). Układać na sosie z pomidorów. Na wszystko wylać sos. Piec w 180 stopniach przez 45 minut.
Komentarze