Canneloni ze szpinakiem, mięsem mielonym i ricottą

4.5 (148 ocen)

  • 45 min

Pyszna zapiekanka dla 2-3 osób.

  • 45 min

Składniki:

  • dla 2 -3 osób:
    ok. 10 rurek cannelloni,
    ok. 400-450 g mrożonego szpinaku,
    ok. 250 g mięsa mielonego,
    ok. 100-150 g ricotty,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, ew. przyprawa do mięsa mielonego
    kilka łyżek startego parmezanu lub/i mozzarelli,

    sos pomidorowy:
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
    ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
    mała cebula,
    1-2 ząbki czosnku,
    opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
    sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Canneloni ze szpinakiem, mięsem mielonym i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć z mięsem mielonym, przyprawić, odłożyć. Na patelni po mięsie przesmażyć szpinak, połączyć go z mięsem mielonym i pokruszoną ricottą. Przygotowanym farszem nadziewać podgotowane wcześniej rurki (ja gotuję je kilka minut). Sos: na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Sosem posmarować dno naczynia do zapiekania, na nim ułożyć nadziany makaron, posmarować go sosem i posypać serem - można zrobić jedną lub dwie warstwy. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso mielone Ricotta Sery Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować