1.Z białek ubijamy porządną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy żółtka, mieszamy je delikatnie z białkami, a następnie zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito mąkę - całość łączymy dokładnie za pomocą miksera ale na najmniejszych obrotach.
Gotową masę wylewamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładamy na około 30 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika.
2.Masę przygotowujemy w ten sposób : mleko gotujemy z cukrem- gdy się zagotuje, wyłączamy gaz i dodajemy capucino ( ja miałam pod ręką orzechowe). Zmieszać na tyle, żeby nie było grudek kawy.Kiedy wystygnie wlewamy do miski w której wcześniej na puch zmiksowaliśmy masło lub margarynę. Żeby lekko złagodzić smak kawy dodałem 2 łyżki mleka w proszku.
3.Wystudzony placek przekrawamy w poprzek i na jedną część nakładamy gotową masę. Przykrywamy drugą częścią placka. Można wierzch polać czekoladą, posypać słodkim kakao lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze