CAPUCINO

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Miałam ochotę na coś innego więc zrobiłam...CAPPUCINO w wersji własnego pomysłu. Wyszło całkiem nieźle :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja: 5 sztuk
    - mąka: 1 szklanka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

    - masło lub margaryna: 1 sztuka
    - cappucino (proszek): 4 łyżki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - cukier: 4 łyżki
    - mleko w proszku: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Capucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubijamy porządną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy żółtka, mieszamy je delikatnie z białkami, a następnie zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito mąkę - całość łączymy dokładnie za pomocą miksera ale na najmniejszych obrotach.
    Gotową masę wylewamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładamy na około 30 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika.
  • 2. Masę przygotowujemy w ten sposób : mleko gotujemy z cukrem- gdy się zagotuje, wyłączamy gaz i dodajemy capucino ( ja miałam pod ręką orzechowe). Zmieszać na tyle, żeby nie było grudek kawy.Kiedy wystygnie wlewamy do miski w której wcześniej na puch zmiksowaliśmy masło lub margarynę. Żeby lekko złagodzić smak kawy dodałem 2 łyżki mleka w proszku.
  • 3. Wystudzony placek przekrawamy w poprzek i na jedną część nakładamy gotową masę. Przykrywamy drugą częścią placka. Można wierzch polać czekoladą, posypać słodkim kakao lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować