Ciasto bardzo aromatyczne, wzbogacone ananasem i orzechami. Pomarańczowy, jedwabisty krem nadaje mu lekkości i świeżości.
45 min
Składniki:
Składniki suche:
150 g jasnej mąki orkiszowej
130 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżki cynamonu
Składniki mokre:
120 ml oleju rzepakowego
2 jajka, lekko rozbełtane
Dalsze składniki:
150 g ananasa z puszki, zmiksować na puree
80 g orzechów włoskich, grubo przesiekanych
30 g wiórek kokosowych
100 g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach
Krem pomarańczowy:
100 g miękkiego masła
175 g serka naturalnego Philadelphia, o temp. pokojowej
250 g cukru pudru
skórka starta z 1 pomarańczy
1 łyżka soku z pomarańczy
Do dekoracji:
garść siekanych pistacji
plastry pomarańczy
Carrot cake - karottenkuchen - ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce ubić jajka z olejem, ma powstać coś jak kogel-mogel, dodać puree z ananasa.
2.W osobnej misce wymieszać suche składniki. Dodać je do ubitych jajek, mieszać drewnianą łyżką. Dodać startą marchew, przesiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe, wymieszać tylko do połączenia się składników.
3.Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia - dół, boki posmarować cienko masłem i posypać odrobiną mąki. Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
4.Ciasto wylać na blachę i piec 30 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie.
5.Miękkie masło rozetrzeć mikserem na puch, dodać serek i cukier puder, zmiksować na gładko, dodać skórkę i sok z pomarańczy. Krem wstawić do lodówki.
6.Ostudzone ciasto przełożyć na talerz i posmarować kremem. Obsypać posiekanymi pistacjami. Przechowywać w lodówce.
Porady
Do kremu zamiast pomarańczy możemy wykorzystać cytrynę, wtedy będzie on cytrynowy.
Komentarze