Cebulowe muszelki to bardz0 oryginalny sposób na faszerowaną cebulę (inny niż ten tradycyjny i znany), prezentuje się dosyć ciekawie, a połączenie szpinaku z serkiem ricotta to uczta dla podniebienia.
Cebulowe muszelki z ricottą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć 2-3 warstwy cebuli ze środka, zostawiając te największe. Duże połówki gotować w wodzie ok 10 minut, aż warstwy zaczną się oddzielać. .
2.Czosnek i środkowe części cebuli posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem ok 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Szpinak przełożyć do miski i wymieszać z serkiem ricottą .
3.Piekarnik rozgrzać do 170°C. Ugotowaną cebulę rozdzielić na warstwy. Na każdy płatek cebuli wyłożyć farsz i uformować muszelkę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć w niej muszlki cebulowe. Posypać bułką tartą. Na koniec dodać kilka płatków masła. Zapiekać ok. 50 min. Podawać ciepłe.
Komentarze