Cebularze z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1,5 szklanki mleka podgrzać żeby było ciepłe dodać cukier wkruszyć drożdże ,na wierzch sypnąć łyżkę mąki pszennej i odstawić do podrośnięcia.
Jaja ucieramy wsypujemy mąkę solimy ,wlewamy resztę mleka i gotowy zaczyn wyrabiamy ręką ciasto,tak długo aż zacznie odchodzić od ręki dodać jeszcze łyżkę margaryny zagnieść ponownie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
2.Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę podlewamy olejem i dusimy do miękkości pod koniec doprawiamy solą i pieprzem ,dodajemy suchy mak i jeszcze chwilę dusimy.Odstawiamy.
3.Z gotowego ciasta formujemy małe kule spłaszczamy ręką na to nakładamy po łyżce dwie farszu,,układamy na blasze i pieczemy na rumiano ,około 25 min w temp 180*.Podawać gorące polane ketchupem.
Komentarze