Polecam pyszne danie kuchni chińskiej. Jego przygotowanie to zaledwie kilka minut. Najpierw wszystkie składniki drobno kroimy, później krótko smażymy, mieszamy z makaronem, następnie z sosem i gotowe
Chow mein z kurczakiem, papryką i grzybami mun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w paski. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy je i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę 1cm. Mięso delikatnie oprószamy solą, białym pieprzem, dodajemy 2 łyżki oleju roślinnego, czosnek i mieszamy.
Składniki sosu umieszczamy w miseczce i mieszamy aż do połączenia się składników.
2.W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Wrzucamy kurczaka i smażymy mieszając około 2 minuty. Dodajemy paprykę i grzyby mun. Smażymy 2-3 minuty, również mieszamy. Papryka zmięknie, ale nadal pozostanie chrupiąca. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i chwilkę smażymy. Wówczas dodajemy sos i mieszamy. Potrawę zagotowujemy, gotujemy chwilkę i zdejmujemy z ognia.
Każdą porcję możemy dodatkowo skropić olejem sezamowym i posypać posiekaną natką pietruszki.
Życzę smacznego
Komentarze