Chaczapuri z wędzonym boczkiem

5 (147 ocen)

  • 20 min

Chaczapuri z wędzonym boczkiem

  • 20 min

Składniki:

  • 300g mąki
    łyżeczka drożdży suszonych
    szczypta gałki muszkatołowej, soli, pieprzu
    100ml mleka ciepłego
    1/2 kostki fety
    żółty ser
    kilka plasterków wędzonego boczku
    1 cebula
    kilka plasterków szynki
    kilka suszonych pomidorków


    Sos:

    gęsty jogurt naturalny ( fajny jest grecki )
    mały ząbek czosnku
    koperek, natka pietruszki, szczypiorek ( opcjonalnie )
    kilka kropel cytryny
    pół łyżeczki cukru
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chaczapuri z wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chaczapuri z wędzonym boczkiem 1.
    Boczek pokroić w małą kosteczkę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka wyłączyć ogień.
    Do mąki dodać drożdże, szczyptę gałki muszkatołowej, soli, ciepłe mleko ( jak będzie zimne to trudniej będzie je zarobić ) zagnieść ciasto. Przełożyć do miseczki, położyć na garnku z ciepłą wodą i przykryć ściereczką ( ciepła kąpiel ułatwi nam rozwałkowanie ciasta i ładnie nam wyrośnie ) Po 10 min rozwałkować ciasto na 1/2 cm i położyć wszystkie dodatki, żółty ser, feta, boczek z cebulką i plasterki szynki, suszone pomidorki, zawinąć ciasto i smażyć na tej samej patelni co smażyliśmy boczek ( nie myć patelni, wtedy nie będziemy musieli już dodawać tłuszczu ). Po 2min z każdej strony po 4 razy na średnim ogniu ( w ten sposób będzie się równomiernie rumienić i nie spali się ). Na końcu wyłączyć ogień i przykryć przykrywką na 1/2 min ( zanim przygotuje się talerze i sosik ).
    Pół kubka ( taki na kawę ) jogurtu, dodać czosnek, kilka kropel cytryny, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz i wymieszać ( można dodać któreś z ziół, ale nie trzeba jak kto woli ) wszystko do smaku.
    Pokroić chaczapuri i.......
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować