Chałka dyniowa

0 (0 ocen)

Ma wspaniały żółty kolor. Zjedliśmy ją jeszcze ciepłą z masłem i kubkiem mleka.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe dyniowe:
    1 szkl puree z dyni
    1/2 szkl ciepłej wody
    op. drożdży instant (7g)
    3 jajka
    100g rozpuszczonego masła
    1/3 szkl c.pudru
    1 łyżka soli
    6 szkl mąki

    Kruszonka:
    1/5 kostki masła
    1/2 szkl mąki
    1/2szkl cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chałka dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki wymieszać i zarobić ciasto 1. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
    Do miski przełożyć puree, jajka, ciepłą wodę, rozpuszczone masło, cukier puder, sól i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Po ok. 10 minutach, kiedy przestanie się kleić do rąk, odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach.
  • Z wałeczków zapleść chałki 3. Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 6 równych części, z których uformować długie wałeczki (ok 25-30cm). Zapleść dwa warkocze, końce podwinąć do spodu. Chałki przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Chałki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st., piec 10 minut, następnie zmniejszyć temp. do 160 st. i piec jeszcze ok 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować