Chałwowiec - ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu.
Mleko wlewamy do garnka, odlewając troszkę do miseczki czy kubka.
Do odlanego mleka dajemy 2 budynie, oraz cukier i cukier waniliowy oraz mąkę-mieszamy.
Powstałą masę wlewamy na gotujące się mleko-mieszamy-gotujemy jak budyń, studzimy.
Chałwę kruszymy na małe kawałeczki.
Masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce ZIMNEGO budyniu, następnie dodajemy chałwę i miksujemy jakieś 2 minuty do rozpuszczenia się chałwy.
CIASTO
Białka oddzielamy od żółtek,następnie miksujemy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, oraz pozostałe składniki.
Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Następnie wylewamy ciasto, pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.
Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.
Kawę rozpuszczamy w wodzie, i ponczujemy ją pierwszy blat ciasta, na niego wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim blatem, ponczujemy kawą, smarujemy resztą masy i posypujemy startą czekoladą.
Ciasto chowamy do lodówki, kroimy na następny dzień.
I gotowe, ciasto jest rewelacyjne, krem wspaniały, nie za słodki, ale z wyraźnym aromatem i posmakiem chałwy.
Komentarze