Chałwowo-truskawkowe ciasto z sezamowo-kokosową posypką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Uwielbiam chałwę,sezam,kokos,mascarpone i truskawki:) Dlatego postanowiłam połączyć wszystkie smaki, które lubię i tak powstało to oto mega smaczne i doskonale zbalansowane -smakami słodszymi i tymi bardziej kwaśnymi, dzięki truskawkom- ciasto z posypką, która zachwyciła kubki smakowe konsumujących!

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x40 cm:

    BISZKOPT:
    6 jajek
    1 szklanka mąki
    ½ szklanki cukru trzcinowego
    1/3 szklanki cukru białego
    ½ szklanki wiórek kokosowych
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego domowego
    3 łyżki oleju
    1 ½ łyżeczki octu
    szczypta soli

    MASA TRUSKAWKOWA
    330 ml śmietanki 30%
    200 g truskawek (mrożonych)
    250 g serka mascarpone
    80 g cukru pudru + 1 łyżka cukru pudru
    4 g żelatyny
    3 łyżeczki gorącej wody

    MASA CHAŁWOWA
    300 g chałwy
    200 g masła

    POSYPKA
    50 g sezamu
    50 g wiórek kokosowych
    35 g cukru
    20 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Chałwowo-truskawkowe ciasto z sezamowo-kokosową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrami, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą, dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
  • 2. Stopniowo dodajemy mąkę i również delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej i delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut (z termoobiegiem, przez ostatnie 5 minut piekłam już bez termoobiegu).
  • 4. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, następnie dzielimy go na 2 części (przekrawamy wzdłuż).
  • 5. MASA TRUSKAWKOWA: Na wpół rozmrożone truskawki razem z 80 g cukru pudru wrzucamy do blendera kielichowego i dokładnie blendujemy.
  • 6. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (jeśli się dokładnie nie rozpuści możemy włożyć ją na chwilkę do mikrofali), dokładnie mieszamy i studzimy.
  • 7. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy mus truskawkowy i za pomocą miksera łączymy razem, następnie cały czas miksując wlewamy ostudzoną żelatynę.
  • 8. Śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru na sztywno, po łyżce przekładamy do mascarpone i delikatnie mieszamy.
  • 9. Masę wykładamy na pierwszy biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.
  • 10. MASA CHAŁWOWA: Do misy robota planetarnego przekładamy pokrojone na kawałki masło i za pomocą mieszadła ucieramy aż będzie puszyste.
  • 11. Następnie dodajemy do niego stopniowo rozkruszoną chałwę i nadal mieszadłem ucieramy aż masa będzie puszysta.
  • 12. Gotową masę wykładamy na biszkopt.
  • 13. POSYPKA: Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, następnie wsypujemy sezam i wiórki, mieszamy i smażymy około 5 minut, często mieszając, by nie przypalić wiórek.
  • 14. Gotową posypkę pozostawiamy do ostygnięcia a następnie wysypujemy ją na masę chałwową i rozkładamy na całości delikatnie przyklepując spodem łyżki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować