Chinkali czyli moje pierożki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta połączyć i wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą. Ostawić na ok pół godziny lub więcej.
Składniki farszu (zmielone mięso i marchewka, pokrojona drobno w kosteczkę cebula – podsmażona (cebulę podsmażoną możemy przepuścić przez maszynkę wraz z mięsem), sól, pieprz, natka pietruszki) połączyć ze sobą. Dodać około szklankę bulionu. Farsz ma być wilgotny (można dodać więcej bulionu).
Wykrawać z ciasta większą szklanką koła i napełnić mięsnym farszem około łyżeczki. Zlepić pierogi do góry w takie sakiewki i troszkę zawinąć. Wrzucić do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy ok 3 minuty. Odcedzamy. Ułożyć na gorącym bulionie. Posypać natką pietruszki i ziarnami czarnuszki.
Komentarze