Bardzo aromatyczny chleb typu włoskiego.Polecam wszystkim miłośnikom dobrego pieczywa.
1 godz. 15 min
Składniki:
Składniki:
1 kg mąki pszennej
200 g zakwasu żytniego
3 łyżeczki soli
1/2 szklanki otrąb pszennych
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/6 kostki drożdży
4 szklanki letniej wody
przyprawa do chleba włoskiego z czarnuszka i suszonymi pomidorami Kamis - 17 g
Chleb typu włoskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Z podanych składników zarabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na ok.1 godzinę w ciepłe miejsce.
Jeśli jest zimno i nie ma ciepłego miejsca w domku - polecam zawinąć miskę w koc i ciasto szybko podwoi swoja objętość.
Jak ciasto wyrośnie należy je odgazować czyli kilka razy przemieszać łyżką.
Dwie formy keksówki posmarować masłem i wysypać otrębami.
Przełożyć ciasto do foremek, wygładzić powierzchnię wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 45 minut.
Komentarze