chleb watykański, ciasto Harmana, chleb przyjaźni Amiszów

4.5 (170 ocen)

  • 360 godz. 55 min

O tym chlebie powiedział mi mój Tata. Wcześniej o nim nie słyszałam, a szkoda. Chlebek, podobno, po upieczeniu, ma przynieść nam szczęście i powinno upiec się go raz w życiu. Zaczyn tego chlebka, razem z przepisem, wędruje z rąk do rąk. Taktowany jest jako łańcuszek szczęścia (...)

  • 360 godz. 55 min

Składniki:

  • Składniki:

    * zaczyn podstawowy, tzw. starter: (ominąć jeśli zaczyn został nam dany :))
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 1/3 łyżeczki świeżych drożdży

    * dodatkowo:
    - 3 jajka
    - 1 szklanka mleka (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter)
    - 2/3 szklanki oleju
    - 4 szklanki mąki pszennej (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter)
    - 2,5 - 3 szklanki cukru (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter)
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15g) (nie dodałam)
    - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - dodatki, dowolne: orzechy laskowe/włoskie (posiekane), migdały (posiekane), wiórki kokosowe, 2 jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach, kandyzowane owoce, rodzynki/żurawina, posiekana czekolada itp
    - masło i brązowy cukier do posypania przed pieczeniem
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb watykański, ciasto harmana, chleb przyjaźni amiszów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wersja dla osób, które same robią starter.

    * dzień 1:
    Wymieszać dokładnie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Przelać do szklanej lub plastikowej miski. Przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Proces fermentacji będzie trwał kilka dni.
  • 2. * dzień 2-4:
    Starter wymieszać (należy pamiętać, aby nie mieszać go metalową łyżką). Ponownie ostawić w ciepłe miejsce.
  • 3. * dzień 5:
    Starter dokarmić 1 szklanką mąki, 1 szklanką cukru i 1 szklanką mleka. Wymieszać.
  • 4. Zasada jest prosta. Starter należy dokarmiać do 5 dni i pieczeniu chlebka raz na 10 dni.

    Dalej postępować, z przepisem tak jakby starter na chlebek watykański został nam sprezentowany :)
  • 5. Wersja dla osób, które zostały obdarowane starterem: ( w nawiasie numer dnia dla osób, które robiły same starter) Zaczynamy pieczenie.

    * dzień 1 (dzień 6.):
    Przelać otrzymany starter do dużej miski i przykryć ściereczką.
  • 6. * dzień 2-3 (dzień 7-8.):
    Wymieszać dokładnie.
  • 7. * dzień 4 (dzień 9):
    Starter dokarmić 1 szklanką mąki, 1 szklanką cukru i 1 szklanką mleka. Wymieszać.
  • 8. * dzień 5-8 (dzień 10-13):
    Wymieszać dokładnie.
  • 9. * dzień 9 (dzień 14):
    Starter dokarmić 1 szklanką mąki, 1 szklanką cukru i 1 szklanką mleka. Wymieszać.
  • 10. * dzień 10 (dzień 15):
    Wymieszać dokładnie. Dodać 0,5 szklanki cukru (wg smaku), 2 szklanki mąki, 3 jajka, 2/3 szklanki oleju, ekstrakt waniliowy, sól, cynamon i dokładnie zmiksować. Dodać ulubione składniki. Przelać do formy (min. 21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować roztopionym masłem i obsypać brązowym cukrem.
  • 11. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 55 minut lub nawet dłużej (sprawdzając po 35 minutach), do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu pokroić na kawałki. Ciasto dobrze się mrozi.
    Moje ciasto wyszło płaskie, ponieważ wzięłam za dużą formę :( ale i tak było bardzo smaczne :)

Porady

Chlebek jest przepyszny, ni to drożdżowy, ni to ucierany. Jest po prostu bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość. Jak widzicie po tytule, ma kilka nazw, w zależności od miejsca w którym mieszkamy. Nie zmienia to faktu, że jest przepyszny! Spróbujcie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować