Chleb z masełkiem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn: rozpuścić drożdże z 75 ml wody i odstawić do spienienia.
2.Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek i wlać rozczyn. Dodać resztę składników- wodę, cukier, sól. Zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
3.Miękkie masło wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i koperkiem.
4.Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Posmarować przygotowanym masełkiem zostawiając po 3 cm suche od brzegów. Zwinąć w rulon, ułożyć łączeniem w dół w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
5.Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Komentarze