Przepyszny, pachnący i wilgotny chlebek na zakwasie. Z cebulą gotowaną w mleku z dodatkiem liścia laurowego! Warto spróbować :)
Składniki:
280 g obranej cebuli
280 g mleka
3 małe listki laurowe
Zaczyn:
1 łyżka zakwasu żytniego
75 g wody
75 g mąki żytniej typ 720
Ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pszennej typ 2000
1,5 łyżeczki soli
Chleb z cebulą i liściem laurowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zaczyn: składniki zmieszać i odstawić na około 10-12 godzin.
Do rondelka wlać mleko, wrzucić liście laurowe i postawić na ogniu.
W międzyczasie posiekać w kostkę obraną cebulę, wrzucić do mleka. Zagotować i zdjąć z ognia, wystudzić. Wyjąć liście laurowe.
Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Dodać mleko z cebulą. Dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Po tym czasie ciasto należy krótko wyrobić, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 30 minut. Zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze