Chleb z kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Taki chlebek bardzo mi smakuje,lubię kiszoną kapustę wiec postanowiłam użyć jej jako nadzienie do chleba.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej

    2 łyżki masłą

    cebula

    liść laurowy

    parę ziarenek ziela angielskiego

    350 g mąki

    5 dag drożdży

    250 ml ciepłej wody

    łyżeczka cukru

    szczypta soli

    4 parówki

    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kapusta kiszona

Chleb z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-247v8dm 1. 1.Kapustę smażymy na maśle,dodajemy cebulę przekrojoną na pół,listek i zielę,przyprawiamy solą i pieprzem,dodajemy parówkę pokrojoną w plasterki.Przykrywamy i smażymy przez około 15 min(gdyby kapusta zaczęła się przypalać dodajemy odrobinę wody).Wyjmujemy cebulę i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. .Drożdże kruszymy w kubku,dodajemy cukier,łyżkę mąki i 4 łyżki wody,mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • image-215h6n7 3. Mąkę przesiewamy dodajemy sól ,wyrośnięte drożdże i resztę wody
  • image-0fgu853 4. .Jeżeli nam się uda to miksujemy a jak nie to wyrabiamy ciasto sami przez około 5 min i zostawiamy do wyrośnięcia.
  • image-0f5gbry 5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość,przekładamy na stolnicę i zagniatamy przez chwilę rękoma.Następnie wałkujemy i na środek ciasta wykładamy kapustę
  • image-1rtxdly 6. .Formujemy bochenek ,przekładamy na blaszkę wysmarowną tłuszczem i obsypaną mąką,zostawiamy do wyrośnięcia a następnie pieczemy przez około 50 min w temp.200 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować