Chleb z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Kapustę smażymy na maśle,dodajemy cebulę przekrojoną na pół,listek i zielę,przyprawiamy solą i pieprzem,dodajemy parówkę pokrojoną w plasterki.Przykrywamy i smażymy przez około 15 min(gdyby kapusta zaczęła się przypalać dodajemy odrobinę wody).Wyjmujemy cebulę i odstawiamy do wystygnięcia.
2..Drożdże kruszymy w kubku,dodajemy cukier,łyżkę mąki i 4 łyżki wody,mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
3.Mąkę przesiewamy dodajemy sól ,wyrośnięte drożdże i resztę wody
4..Jeżeli nam się uda to miksujemy a jak nie to wyrabiamy ciasto sami przez około 5 min i zostawiamy do wyrośnięcia.
5.Gdy ciasto podwoi swoją objętość,przekładamy na stolnicę i zagniatamy przez chwilę rękoma.Następnie wałkujemy i na środek ciasta wykładamy kapustę
6..Formujemy bochenek ,przekładamy na blaszkę wysmarowną tłuszczem i obsypaną mąką,zostawiamy do wyrośnięcia a następnie pieczemy przez około 50 min w temp.200 st.C.
Komentarze