Chleb ze słonecznikiem na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą.
Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły.
2.następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz j słonecznik.
3.wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie.
Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
Blaszkę smarujemy tłuszczem.
4.Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki.
Chlebuś smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem.
5.Chlebek pieczemy w temperaturze około 170 stopni 40 minut, do pięknego zarumienienia się skórki.
Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyciągamy z blaszki i stawiamy np na misce, tak by odparował.
6.I nasz pyszny, delikatny zdrowy chlebuś gotowy. Bardzo Was zachęcam do upieczenia, bo warto:-)
Komentarze