Chleb ziarnisty z orzeszkami piniowymi i żurawiną

0 (0 ocen)

Pełnoziarnisty chleb domowego wypieku, bez dodatku sztucznych ulepszaczy z dodatkiem pinioli i suszonej żurawiny smakuje na prawdę pysznie. I w dodatku to samo zdrowie.

Składniki:

  • 100 g otrębów owsianych
    100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
    100 g pestek słonecznika
    100 g siemienia lnianego
    100 g pestek dyni
    50 g suszonej żurawiny
    40 g orzeszków piniowych
    10 g czarnuszki

    150 g maślanki
    5 jajek
    pół łyżeczki soli morskiej

Chleb ziarnisty z orzeszkami piniowymi i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka mieszamy z maślanką i solą, następnie wlewamy je do mieszanki płatków i ziaren. Całość najlepiej wyrobić za pomocą robota kuchennego. Gotową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tym razem użyłam formy w kształcie serca o średnicy 23 cm. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C. Po upieczeniu ostrożnie przekładamy na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy ząbkowanym nożem do chleba.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy