Chleb dla leniwych

4.47 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pachnie tak, że ślinka leci. W chłodzie może leżeć nawet tydzień. Jest tani – składniki na tę ilość kosztują 3-4 zł.

Składniki:

  • na 2 keksówki długości 30 cm:
    ● 6 szklanek mąki
    ● 2 szklanki otrąb pszennych
    ● 2 łyżeczki soli
    ● 4 szklanki letniej wody
    ● 1 kostka drożdży
    ● 2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb dla leniwych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy i mieszamy
    z cukrem i 4 łyżkami ciepłej
    wody. Odstawiamy.
  • 2. W misce mieszamy mąkę, sól
    i otręby, dodajemy wodę. Mieszamy,
    aż powstanie ciasto.
  • 3. Dodajemy rozczyn, mieszamy.
    Wlewamy do natłuszczonych
    i wysypanych otrębami
    keksówek. Wkładamy do zimnego
    piekarnika i pieczemy godzinę
    od chwili, gdy temperatura
    wzrośnie do 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować