Bardzo dobry chlebek drożdżowy na bogato. Z płatkami i ziarnami, z mąką pełnoziarnistą. Świetny także na tosty.
Składniki:
350 g wody
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
450 g mąki pszennej typ 750
100 g mąki pszennej typ 2000
25 g płatków owsianych
25 g płatków żytnich
25 g sezamu
25 g słonecznika
1,5 łyżeczki soli
Oraz:
Jajko do posmarowania
Sezam do posypania
Chleb drożdżowy z płatkami i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do misy robota wsypać obie mąki i sól.
Następnie wsypać płatki owsiane i żytnie. Wsypać także sezam i słonecznik.
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Rozczyn wlać do misy robota, dodać oliwę i wyrobić jednolite gładkie ciasto. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek.
Przełożyć do formy i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanych jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. piec około 40 minut.
Komentarze