Chleb jaglany bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Ugotowaną kaszę jaglaną zalać 1 szklanką gorącej wody i zmiksować na głądką masę. Przestudzić, aby nie była gorąca.
• Wymieszać wszystkie suche składniki razem.
• Połączyć składniki suche z kaszą, dodać resztę ciepłej wody. Zmiksować.
• Miskę z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu.
• Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10 x 24 cm. Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze na 20 minut.
• Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 200 st.C przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z keksówek i piec jeszcze na kratce 10 minut.
Komentarze