Miękki chlebek z chrupiącą skórką o lekko słodkawym smaku marchewki i rodzynków z chrupiącymi pod zębami orzechami włoskimi. Smak tego chlebka przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Jest przepyszny, nawet na 2-3 dzień.
Składniki:
Składniki: (na jeden bochenek)
Zaczyn:
20 g świeżych drożdży
50 g ciepłej wody
40 g mąki pszennej
Ciasto właściwe:
cały powyższy zaczyn
150 g marchewki, startej na drobnych oczkach
50 g rodzynków
50 g orzechów włoskich
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
200 g mąki żytniej 720
100 g mąki pszennej razowej
160 g ciepłej wody
Chleb marchewkowy z rodzynkami i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut, aż zaczyn zwiększy swoją objętość.
2.Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki żytniej. Ciasto nie będzie tak sprężyste, jak w przypadku pieczywa pszennego, ale nie powinno zbytnio kleić się do rąk. Dlatego też polecam wyrabiać mikserem, a nie dłońmi :)
Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć tylko ściereczką. Odstawić na 1,5 do dwóch godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Po tym czasie krótko ciasto zagnieść rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w formie keksówce o wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut do napuszenia.
4.Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik na 220 st.C. Napuszony chlebek piec przez ok. 30-40 minut. Chlebek będzie upieczony, gdy uderzony od spodu wyda głuchy odgłos.
Wyjąć z formy i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Komentarze