Chleb mieszany na kwasie z ogórków kiszonych

4.5 (149 ocen)

  • 15 min

Do wypieku chlebka wykorzystałam wodę z kiszonych ogórków, ale tym razem użyłam tylko 1/2 szklanki oraz dwa rodzaje mąki, chlebek jest bardzo pyszny i zdrowy i nie czuć w jego smaku zapachu ogórków. Smakuje wybornie. Jest bardzo prosty w wykonaniu.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma: 25x11 cm
    25 dag mąki pszennej
    25 dag mąki chlebowej 3 zboża
    2 dag drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    ½ szklanki kwasu z ogórków kiszonych
    ½ szklanki przegotowanej letniej wody
    Ziarna sezamu do posypania wierzchu

Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb mieszany na kwasie z ogórków kiszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i 1 łyżką mąki i 1 łyżką ciepłej wody odstawić by wyrosły. Następnie dodać letni kwas z ogórków kiszonych i wodę, mąki i sól, wymieszać łyżką ciasto, przełożyć do foremki bardzo delikatnie natłuszczonej i posypanej mąką. Wygładzić zwilżoną ręką w zimnej wodzie, posypać sezamem, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę by ciasto dobrze wyrosło. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni wstawić ciasto i piec 40 minut.

Porady

1. do posypania można użyć maku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować