Chleb orkiszowo-ziemniaczany z orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Chleb ziemniaczany z dodatkiem orzechów i mielonej kolendry. Chleb w miarę szybki w przygotowaniu i bardzo aromatyczny i sycący. Z podanego przepisu otrzymamy 2 dosyć duże chlebki.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    500 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
    200 ml ciepłej wody
    150 g orzechów (włoskich i laskowych)
    30 g świeżych drożdży
    15 g soli
    10 g nasion kolendry (zmielonych)
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowo-ziemniaczany z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odparowujemy, lekko studzimy i obieramy. W 50 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, przykrywamy je, pozostawiamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż zaczną pracować.
  • 2. Grubo siekamy orzechy, rumienimy je lekko na suchej patelni. Mąkę mieszamy w misce z solą, kolendrą i orzechami.
  • 3. Ciepłe ziemniaki rozgniatamy na puree, dodajemy do mąki wraz z jajkiem, drożdżami i resztą wody. Zagniatamy, aby powstało zwięzłe ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, potem dzielimy na pół i z każdej części formujemy podłużny bochenek.
  • 4. Oba bochenki układamy na blasze wzściełanej pergaminem, przykrywamy, czekamy jeszcze godzinę, aby ponownie wyrosły. Moje wyrosły, ale w szerz, nie zmieniło to jednak ich smaku.
  • 5. Pieczemy 30 minut w 200 st. C (wnętrze piekarnika warto przed włożeniem chlebków sprykać wodą lub wstawić na dno żaroodporną miskę z gorącą wodą).

Porady

przepis zmodyfikowany, z magazynu "Kuchnia" nr. 4, 2013 r.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować