To chleb razowy ale nie do końca, pełen bakalii,miodu i chrupkości skórki. Jak dla mnie super bomba śniadaniowa. Jest on odrobinę czasochłonny ale warto!
2 min
Składniki:
Zaczyn:
120g mąki pszennej chlebowej typ 650 (na 550 też wyjdzie)
130ml letniej wody
10g świeżych drożdży
Chleb pełen energii z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie Zaczynu:
Dwa dni przed planowanym upieczeniem chlebka nastawiamy zaczyn. Mieszamy składniki dokładnie i odkładamy przykryte ściereczką do wyrastania w temperaturze pokojowej. Trzy-cztery razy dziennie przemieszać zaczyn.
Zaczyn musi oddychać. Nie przykrywać go szczelnie folią!
2.Przygotowanie Mixu zaparzanego :
Dzień wypieku chleba: Wszystkie składniki suche mieszamy w dużej misce, dodajemy miód i zalewamy całość wrzątkiem. Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto nie jest zbyt wilgotne (zależy to od mąki) można dolać jeszcze 50ml wody. Przykrywamy całość i odstawiamy na kilka godzin.
3.Przygotowanie ciasta właściwego:
Drożdże pokruszyć i dodać do zaczynu.Wmieszać i odstawić na kilka minut. Dodać zaparzaną mąkę i resztę składników. Wyrabiać ok 10 minut na elastyczne luźne ciasto i odstawić na 10 minut. Ponownie krótko wyrobić.
Ciasto powinno być luźne ale da się je formować w kulę. Jeśli za bardzo się rozlewa można dodać łyżkę mąki.
Uformowaną kulę odstawić szczelnie zakryte folią w misce do wyrastania na 2h. Po godzinie można ciasto wyjąć z miski, odgazować i znów zakryć.
Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na blat i formujemy bochenek zawijając boki do środka. Znów przekładamy ciasto do wyrośnięcia teraz najlepiej do koszyka,oprószyć sporą ilością mąki, przykryć ściereczką. Można je również zakryć folią i odstawić do lodówki na 10h. Chleb ma wtenczas lepszą strukturę.
Nagrzewamy piekarnik do 230st.C, spryskujemy go wodą. Blachę z piekarnika odwracamy do góry dnem i kładziemy na niej nasz chlebek również spryskując go wodą. Piec 40minut. Studzić na kratce.
Komentarze