Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką

0 (0 ocen)

Mięciutki i sprężysty chleb pszenny z dodatkiem śmietanki kremówki.

Składniki:


  • 400 g zakwasu pszennego
    200 g wody
    120 g śmietanki 30%
    700 g mąki pszennej typ 650
    15 g soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kremówka Zakwas

Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać mąkę i sól. Do zakwasu pszennego (prowadzonego na mące pszennej pełnoziarnistej) dodać wodę i śmietankę w temperaturze pokojowej, zamieszać.

    Do misy wlać wymieszane mokre składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.

    Następnie przełożyć do dużej formy, oprószyć mąka i wyrównać. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

    Po tym czasie chleb naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. piec około 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 i piec jeszcze 20 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Śmietanka Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować