Chleb pszenny z suszonymi żurawinami oraz orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

Prosty chleb z mąki pszennej z dodatkiem suszonej żurawiny oraz orzechów włoskich. Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki Pawła Małeckiego- Cukiernia Lidla. Jest mięciutki i puszysty. Nie sprawia problemów podczas przygotowania, a zapach jaki roznosi podczas pieczenia... nie do opisania :) Polecam!

Składniki:

  • 250 ml. zimnej wody
    5 kostek lodu
    20 g. świeżych drożdży
    20 g. miodu
    450 g. mąki pszennej tortowej + troszkę do oprószenia ciasta
    ½ łyżeczki soli
    100 g. suszonch żurawin
    50 g. uprażonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z suszonymi żurawinami oraz orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zimnej wody dodać lód i poczekać, aż się rozpuści. Dodać drożdże, miód oraz sól, rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczoną mieszankę i dokładnie wymieszać. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Na koniec wsypać suszone żurawiny i ponownie wyrobić. Ciasto oprószyć mąką pszenną i przykryć ściereczką. Odstawić na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc) do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy, dodając orzechy włoskie.
  • image-1jd4to2 2. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i włożyć do formy, w której będziemy piec chleb. Tak przygotowane ciasta pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • image-05usgid 3. Po tym czasie piec w 200st.C około 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 220st.C i piec jeszcze 30 minut.
  • image-29oi6or 4. Gdy chleb będzie upieczony, wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy Żurawina Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować