Chleb z mieszanej mąki pszennej z dodatkiem mąki jaglanej na żytnim zakwasie długo zachowuje świeżość. Skórkę ma cienką, a miąższ z dużą ilością drobnych dziurek.
4 godz.
Składniki:
ZACZYN:
aktywny zakwas żytni – 70 g
mąka pszenna typ 2000 – 300 g
woda – 300 ml
PRZYGOTOWANIE MĄKI JAGLANEJ:
mąka jaglana – 100 g
wrząca woda – 100 ml
CIASTO WŁAŚCIWE:
cały zaczyn – 670 g
zaparzona mąka jaglana – 200 g
mąka pszenna typ 750 – 500 g
woda – 250 g
sól – 1,5 łyżeczki
ocet balsamiczny – 1 łyżka
syrop sosnowy – 1 łyżka
Chleb pszenno - jaglany na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 12 godzin. Mąkę jaglaną zalać wrzątkiem i odstawić na 12 godzin.
2.Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełożyć do dwóch foremek o wymiarach 11x30 cm i odstawić do kolejnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto posmarować wodą, posypać ziarnami sezamu i naciąć ostrym nożem.
3.Wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180°C i piec 15 minut. Upieczony chleb wyjąć na kratkę kuchenną i wystudzić.
Komentarze